Dobro došli na web stranice Udruženja prijevoznika Zagreb
Obrtnička komora Zagreb Udruženje prijevoznika Zagreb

U nastavku dostavljamo međuministarsku Uredbu br. 120 o obvezi prijavljivanja onih koji se vraćaju u Italiju iz inozemstva i vozačima tvrtki sa sjedištem izvan Italije. Prema Uredbi oni imaju 72 sata za boravak u Italiji s mogućim produljenjem na dodatnih 48 sati ako je to opravdano dokazanim radnim nalogom. 

Kako je međuministarska Uredba br. 120 prestala važiti 3. travnja 2020. Italija je usvojila novu Uredbu (br. 145 od 3. travnja 2020.) zbog COVID-a 19, kojom je  produžila sve ranije mjere koje je Ministarstvo infrastrukture i prometa usvojilo.

NOVI FORMULAR: /file/files/4-MAG-MODELLO-DICHIARAZIONE-CONDUCENTI-EDITABILE_Italija_5.2020..pdf

/file/files/unofficial%20courtesy%20translation%20into%20English_Italija%205.20..pdf

 

UREDBA - talijanski

26-mar-modello-dichiarazione-conducenti.pdf

FORMULAR ispuniti VELIKIM slovima: 20-03-26-drivers-declaration-unofficial-courtesy-translation-into-english.pdf

Ovdje možete vidjeti "prijevod" formulara, kao pomoć kod ispunjavanja (Udruženje prijevoznika Zagreb): /file/files/formular%20za%20voza%C4%8De_Italija%20-%20upute%20na%20hrvatskom.pdf

Iz Uredbe izdvajamo:

Kako bi spriječile širenje epidemiološke opasnosti od COVID-19, sve fizičke osobe koje ulaze u Italiju zračnim, željezničkim, pomorskim i cestovnim prijevozom, čak i ako su bez simptoma zaraze, dužne su odmah prijaviti svoj ulaz u Italiju odjelu za sanitarnu zaštitu koji podliježe zdravstvenom nadzoru i biti u izolaciji u trajanju od četrnaest dana.

Fizičke osobe koje u Italiju ulaze zračnim, željezničkim, pomorskim i cestovnim prijevozom moraju napisati izjavu kojom potvrđuju da je njihov ulazak motiviran okolnošću dokazane potrebe za radom u strogo ograničenom vremenu i ne dužem od 72 sata osim mogućeg produljenja na još 48 sati radi posebnih poslovnih potreba.

Gore navedeno ne odnosi se na osobe na zaposlene osobe u firmama sa sjedištem u Italiji.

Nepridržavanje gornjih odredbi kažnjivo je po članku 650 kaznenog zakona.

 Strani vozač (koji radi za tvrtku sa sjedištem izvan teritorija Italije) mora ispuniti formular (u prilogu) kako bi u Italiji mogao boraviti tijekom 72h.

Ukoliko vozač mora produljiti boravak u Italiji zbog specifičnosti prirode prijevoza, isto može učiniti za još 48h te mora ponovno ispuniti novi formular.

Ova odredba vrijedi od dana potpisa do 3.travnja 2020. te naknadno produžena do 3.5.2020.g.

 

Također, kako bi olakšala protočnost teretnog prometa na granicama država članica, Europska komisija (Službeni list EU, godište 63., 24.ožujka 2020. tekst možete preuzeti ovdje: /file/files/EK%20za%20voza%C4%8De%2024.3.2020..pdf  )  izdala je smjernice koje, između ostalog, sadržavaju i potvrdu koju možete preuzeti ovdje: 

/file/files/Template%20of%20Certificate%20for%20International%20Transport%20Workers.pdf

 

Traženi podatci koje trebate popuniti su:

- ime i prezime

- datum rođenja

- mjesto stanovanja

- te staviti kvačicu ispred prve kućice (a driver of a heavy goods vehicle (HGV)) - tj.označiti da ste "vozač vozila za prijevoz teškog tereta" odnosno vozač kamiona

- datum i mjesto

- naziv obrta / firme, potpis i pečat

Zbog toga vam preporučamo da navedenu potvrdu imate uz sebe kod obavljanja međunarodnog prijevoza tereta uz svu ostalu potrebnu dokumentaciju.

 

Logo Udruženja prijevoznika Zagreb

Udruženje prijevoznika Zagreb

Ede Murtića 2/I, 10 000 Zagreb

Kontakt