Dobro došli na web stranice Udruženja prijevoznika Zagreb
Obrtnička komora Zagreb Udruženje prijevoznika Zagreb

Hrvatska obrtnička komora - Udruženje prijevoznika Zagreb primljeni su u članstvo europskih udruga:

  • UETR (European Road Haulers Association – Europska udruga cestovnih prijevoznika)
  • EFA (European Driving Schools Association – Europska udruga autoškola)

Udruženje prijevoznika Zagreb na čelu s predsjednikom, Zdravkom Bubnićem i tajnicom, Ivanom Juraček Orešković prisustvovali su na EFA događaju u Bruxellesu 15. studenog 2023. godine u Europskom parlamentu čija je glavna tema bila nova direktiva o vozačkim dozvolama. EFA predstavlja belgijsku nevladinu organizaciju koju čine 24 europska udruženja autoškola i 11 organizacija koja se bave cestovnom sigurnošću. Njihove glavne ciljeve predstavljaju kvalitetno osposobljavanje, standardizacija vozačkih ispita i vozačkih dozvola te obuku instruktora vožnje. Također je cilj vozače osposobiti kroz razne oblike treninga obzirom na starenje europskog stanovništva i razvoj novih tehnologija. Europsku udrugu autoškola (EFA) predstavljaju Enrique Lorca, predsjednik EFA-e i Manuel Picardi, potpredsjednik EFA-e.
Nastavno na EFA događaj, Glavna skupština EFA-e izglasala je prijem Udruženja prijevoznika Zagreb u Europsku udrugu autoškola. Udruženje prijevoznika sa zadovoljstvom prihvaća članstvo u udrugu čime se postigao jedan veliki iskorak za Republiku Hrvatsku. Kao EFA članovi Udruženje će imati priliku sudjelovati u svim događajima na europskoj razini vezanim za autoškole te će imati uvid u najbolje prakse koje se provode u europskim autoškolama i saznanja o predloženim rješenjima za dobivanje kvalitetne obuke u budućnosti. EFA nam je također ponudila podršku i na državnoj razini pred nadležnim institucijama jer autoškole – obrtnici imaju za cilj uklanjanje prekomjerne zakonske legislative i administrativnog tereta za autoškole, jačanje struke kako bi mogli pružiti podršku malom i srednjem poduzetništvu, efikasnije širenje informacija te podržavanje novih tehnologija. Kroz međunarodnu suradnju s EFA - Europskim udruženjem autoškola zalagat ćemo se za promjenu zakonske regulative i poboljšanje usklađivanja zakonodavstva na nacionalnoj i EU razini koja bi privatnim autoškolama - obrtnicima omogućila da uz znatno niže troškove poslovanja građanima pruže kvalitetniju obuku, stvaraju bolje vozače i samim time direktno utječu na povećanje sigurnosti u prometu na cestama.

Hrvatska obrtnička Komora – Udruženje prijevoznika Zagreb, 14. prosinaca 2023. godine na Glavnoj skupštini jednoglasno su primljeni u članstvo Europske udruge cestovnih prijevoznika održanoj u Bruxellesu. Na spomenutom je događaju jednoglasnom odlukom svih članova UETR-a u izglasano članstvo Hrvatske obrtničke komore - Udruženja prijevoznika Zagreb u  Europske udruge cestovnih prijevoznika. Predsjednik UETR-a Julio Villaescusa i glavni tajnik Marco Digioia u ime UETR-a zaželjeli su hrvatskoj strani uspješnu dobrodošlicu. „Proširenje i utjecaj UETR-a raste i nastavit ćemo se fokusirati na obranu gospodarskih interesa mikro, malih i srednjih prijevoznika u Europi. Naš sektor prolazi kroz brze i značajne promjene, ima mnogo izazova s kojima se treba suočiti, od zelene tranzicije do društvenih pitanja te pravednog i konkurentnog tržišta cestovnog prijevoza tereta. Sada s većom UETR obitelji.” - rekao je Julio Villaescusa, predsjednik UETR-a. Zdravko Bubnić je zahvalilo kolegama i članovima UETR-a na podršci i budućoj suradnji.

UETR je osnovan 1998. godine, a danas predstavlja više od 200.000 prijevozničkih poduzeća u EU (obrtnika, malih i srednjih poduzeća), s ukupnim kapacitetom od 430.000 gospodarskih vozila. UETR misija se sastoji od redovitog dijaloga s institucijama EU-a, kao i drugih zainteresiranih strana i lobiranja za interese prijevozničke struke. UETR daje svojim članovima učinkovitu priliku da doprinose u kreiranju politike EU-a, ima uvid u sve podatke o trenutnim zakonodavnim i političkim projektima EU-a te na taj način predstavlja središnje tijelo za sve nacionalne udruge prijevoznika koje ravnopravno sudjeluju u zajedničkim projektima i aktivnostima. UETR je pridruženi član SMEUnited - Europske udruga obrtnika, malih i srednjih poduzetnika te predsjedava SMEUnited Prometnim forumom, platformom za suradnju, koja okuplja malo i srednje poduzetništvo za proizvodnju i popravak cestovnih vozila, kao i cestovni promet u cjelini. Forum ima za cilj razvijati zajedničke stavove o svim pitanjima vezanim za teretni prijevoz, održivi prijevoz, organizaciju opskrbnog lanca, sigurnosti cestovnog prometa, učinkovitost infrastrukture i sl. Također surađuje s ESPORG-om – Europskim udruženjem sigurnih parkinga i navigacija za kamione.

UETR-a i Udruženje prijevoznika Zagreb imaju zajedničke ciljeve: rješavanje nedostatka profesionalnih vozača, rješavanje problema starosti voznog parka, pragmatična i izvediva zelena tranzicija, stvoriti pošteno i profitabilno tržište cestovnog prijevoza tereta, poboljšanje usklađivanja zakonodavstva na nacionalnoj i EU razini, pitanje odgovornosti za pretovar vozila u cestovnom prometu. U suradnji s UETR-om, Udruženje prijevoznika Zagreb će se zalagati za interese prijevozničke struke kako bi svojim članovima osigurali bolje poslovanje te će raditi na jačem, fleksibilnijem, konkurentnijem i održivom cestovnom prijevozu. U suradnji s nadležnim državnim institucijama Udruženje će raditi na mobiliziranju svih potrebnih financijskih sredstava i poticaja za napredak ove djelatnosti kako bi se mogli suočiti s trenutnim i budućim izazovima.

Međusobnom suradnjom s udrugama EFA i UTER, razmjenom mišljenja i iskustava, Udruženje prijevoznika Zagreb će raditi na rješavanju problema u sektoru prijevozništva i autoškola.

 

IZVOR:  Udruženje prijevoznika Zagreb

Logo Udruženja prijevoznika Zagreb

Udruženje prijevoznika Zagreb

Ede Murtića 2/I, 10 000 Zagreb

Kontakt